5de DAN

voor

Rony De Brabander

PROFICIAT!

Het sportjaar 2010-2011 is een enorm jaar geweest voor onze club. Na Fibe De Pauw (1ste dan), Kenny Versompel (3de dan) en Michiel Van Hamme (1ste dan) kwam er op 5 juni 2011 het sluitstuk met Rony De Brabander die in Zele tot 5de dan werd gepromoveerd. Aldus vier judoka's die stuk voor stuk opgeleid werden door François Marckx, die daardoor voor een fantastisch seizoen gezorgd heeft.
Een 5de dan-examen is niet niks en François begon Rony dan ook zeer vroeg klaar te stomen. Er gingen maanden van voorbereidingen aan vooraf, want het is ook wel zo dat Rony in leeftijd niet meer met jonge gewrichten rondloopt. Het examen in Zele was die dag in twee gesplitst met in de voormiddag de 4de dan-examens en in de namiddag 5de en 6de dans. Rony kon met François als partner zijn examen afleggen en kreeg als eerste opdracht het uitvoeren van vier kata's (stijloefeningen). Daar moest hij zien door te geraken zo niet was het die dag gedaan. Het vervelende van deze reeks kata's was dat men er maar een deel van moest doen en dat kan al meteen het ritme verstoren. In de nage-no-kata (worpen) moest hij de vijfde reeks (yoko sutemi) uitvoeren, terwijl François hem dan diende te werpen met de vierde reeks (ma sutemi); Daarna volgde de katame-no-waza (controletechnieken) met voor hem de klemmen en voor François de verwurgingen. Als vervolg kreeg hij kime-no-kata (met wapens) waarin hij het rechtstaand gedeelte moest uitbeelden en François de reeks op de grond. Met ju-no-kata (zonder enige worp, naar vorm) kon Rony zijn kata's afsluiten en die moest hij volledig uitvoeren. Voor de duidelijkheid: hetgeen François uitvoerde had tot bedoeling om Rony in zijn rol van uke (hij die ondergaat) bezig te zien. Het volgend onderdeel van het examen waren de worpen met drie schakels op ippon seoi nage (schouderworp), o goshi (heupworp) en okuri ashi barai (beentechniek), alsook drie overnames op harai goshi (heupworp), ashi guruma (beentechniek) en tomoe nage (opofferingsworp). Afsluitend moest hij de drie worpen sumi otoshi (handtechniek), ura nage (opofferingsworp) en ushiro goshi (heupworp) uitvoeren. Het derde onderdeel was het grondwerk waarin hij vijf vormen diende te tonen van de houdgrepen kata gatame en kuzure gesa gatame, de verwurging sankaku jime en de klem ashi gatame. Tenslotte moest uke (François) in bankpositie zitten en werd afgerond met de positie van Rony op de rug en François tussen de benen. Een technisch gedeelte voor de kenners, dat wel, maar het toont aan dat men zich grondig moet voorbereiden wilt men enige kans maken. Rony heeft ongeveer anderhalf uur bezig geweest en het was duidelijk dat hij hierdoor enkele liters zweetwater had achtergelaten. Hij slaagde dus in zijn opzet en daarvoor kunnen we hem dan ook feliciteren zonder evenwel François niet te vergeten want de moeite die hij ervoor gedaan heeft, was gewoonweg enorm.
Rony sloot zich op 20 september 1965 in onze club aan en dit op 11-jarige leeftijd. Op 17 juli 1973 ontving hij de groene gordel, maar dan had hij zijn handen vol om Gerda als toekomstige echtgenote te verzorgen. Hij keerde terug en op 17 december 1986 veroverde hij zijn blauwe gordel om het jaar daarop bruin te worden. Zijn 1ste dan bereikte hij op 17 december 1989 en ging verder voor 2de dan op 22 oktober 1995, 3de dan op 24 oktober 1999 en 4de dan 20 februari 2005. Buiten zijn gordelreeks had hij interesse om nationaal scheidsrechter en nationaal tijdopnemer te worden alsook verkreeg hij het diploma van trainer-A. Een hele reeks dus waar hij zondermeer fier kan op zijn. De toekomst zal nu uitwijzen of hij daar nog verandering wilt inbrengen. Mocht het niet zo zijn dan is zijn 5de dan zeker een schitterend eindpunt.

Foto's hieronder werden ons doorgestuurd door Nathalie De Pauw, waarvoor dank.

Rony nog "zonnig" van het anderhalf durende examen François Marckx en Rony De Brabander na de bekendmaking van de uitslag