OOST-VLAAMS JEUGDKAMPIOENSCHAP te AALTER

ZATERDAG 3 FEBRUARI 2018

De eerste grote uitdaging in 2018 was het Oost-Vlaams kampioenschap, dat al heel wat jaren in Aalter plaatsvindt. De opkomst zorgde vooral in U15 voor verrassingen. Zo dachten we dat -34 kg enkel in een poule zou gevochten worden. Maar neen, het werd een lijst van negen judoka's. Een kentering? Het zou kunnen. Onze club bracht in Aalter vijf judoka's op de mat. Daarvan keerden er drie terug met een medaille en zij hadden daardoor een ticket voor de Vlaamse kampioenschappen.

PERINOTTO Gina-Lisa

DELEERSNYDER Arun

ROEGIEST Robin

Gina-Lisa Perinotto, terug van weggeweest, opende in U18 als eerste uit onze groep judoka's. Ze waren in haar gewichtsklasse van -52 kg met acht judoka's waardoor ze in de kwartfinale haar start moest doen. Het werd meteen een flinke boterham waar ze bijna acht minuten moest op knabbelen. Een uitputtingslag, waarin haar aanvallen weliswaar technisch sterker waren, maar de afwerking net geen score opleverde. Na vier minuten stond de stand nog altijd blank waardoor de golden score een oplossing moest brengen. Na de bijkomende 3'37" kon ze haar tegenstreefster uiteindelijk verrassen met een schouderworp van +3. Echt veel recupereren was er niet bij want de halve finale lag al gereed. Haar volgende tegenstreefster Vanessa Mascia kwam uit Kruishoutem. Ook dit gevecht ging de golden score in, maar die was na 26 seconden afgelopen. Gina-Lisa kon immers haar geliefkoosde verwurging toepassen en ze verdiende daar een ippon mee. Met de finale voor de deur werd haar zekerheid zichtbaar groter en dat vertaalde zich ook in het gevecht. Na 8 seconden boekte ze +3 door een schouderworp en twee minuten later scoorde ze +10 door een knap geplaatste beentechniek (ko soto gake). Het goud was binnen alsook de weg naar het Vlaams kampioenschap. Aan de andere zijde van de zaal zagen we Robin Roegiest de strijd aangaan in de reeks -46 kg onder de U18-judoka's. Hij vocht in een poule van 4. Het werd zijn eerste kampioenschap in U18. Zijn eerste twee wedstrijden dreven hem vrij snel in het verlies en we hoopten voor hem dat de derde kamp hem iets zou opleveren. De eerste ronde verloor hij door een schouderworp van -3, waarop een houdgreep van -10 volgde. In het tweede gevecht maakte hij in de eerste seconden kennis met een beentechniek (o uchi gari) van -10. Kortom, hij wist nu als beginneling in U18 wat deze leeftijdsklasse voor hem betekende. Maar de zon kwam erdoor in zijn laatste wedstrijd. Die wist hij na anderhalve minuut te winnen met een houdgreep van +10. Brons was het resultaat, alsook een reis naar Tielt voor het Vlaams kampioenschap. 's Namiddags kwam de U15 aan bod en daaronder bevonden zich drie judoka's uit onze club. Arun Deleersnyder was er als tweedejaars en zij mocht er de mat opgaan in een poule van 4, te weten in de gewichtsklasse van -57 kg. Haar eerste tegenstreefster was Nora Watson uit Wetteren en dat was voor Arun zowat de rode lap waar ze nu echt eens wilde doorgeraken. Ze stond echt gemotiveerd om daar nu een einde aan te maken. Maar nadat de wedstrijd bijna halfweg was, kwam ze in een situatie terecht die ze nog nooit meegemaakt heeft. Ze kwam immers een dijworp (uchi mata) in, maar dan wel diep voorovergebogen. De actie mislukte en dat deed haar voorwaarts over hoofd en nek rollen, wat een straf opleverde van -10. Dit als een verwittiging dat dit schade aan de nekwervels kan teweegbrengen. Doordat dit haar eerste ervaring was, diende ze natuurlijk haar ontgoocheling weg te knabbelen. Maar daarna was ze terug vol goede moed en wilde ze duidelijk de volgende gevechten in haar voordeel doen kantelen. Zo kreeg ze haar tweede tegenstreefster al vlug onder controle en dit met een houdgreep van +10. Haar derde gevecht duurde wat langer in tijd maar ook hier boekte ze succes met een houdgreep, die ook +10 waard was. Zo eindigde ze op zilver en wist ze waar het Vlaams kampioenschap doorging. Thomas De Rubbel en Casper Wulgaert waren onze eerstejaars cadetten (U15). In de categorie van -50 kg waren ze met 10 en daar zat Thomas in. Om tot de kwartfinale te komen moest er vooraf een voorwedstrijd geleverd worden en daarin bevond zich Thomas. Hij nam het op tegen een judoka uit Ninove. Niet meteen een moeilijke partij want Thomas kon het afmaken met een opofferingsworp van +3 en een beentechniek van +3. Deze ipponzege (2 waza-ari's) bracht hem in de kwartfinale waarin hij Noah Christiaens uit Hamme tegen het lijf liep. Na 10 seconden ging onze judoka tegen de mat door een schouderworp van -3 om dan in een houdgreep van -3 terecht te komen. Thomas mocht daarop terugkeren in de herkansingen, maar ook daar liep het mis en verloor hij dit gevecht met -10 door een houdgreep. Hierdoor werd Aalter voor hem het eindstation. Casper Wulgaert had een week van griepmiserie meegemaakt zodat hij er natuurlijk niet optimaal bij stond. Er werd dan ook eventjes gehoopt dat hij in een poule zou terechtkomen maar het werd een lijst van 9 judoka's. Hij had geen voorwedstrijd en mocht beginnen in de kwartfinale. Het werd geen lang verhaal doordat hij verrast werd door een schouderworp van -10. Maar er was nog hoop omdat hij via de herkansingen mocht verder strijden. Het gevecht was een minuut ver toen een schouderworp hem voor -3 tegen de mat deed belanden. Hij probeerde met aanvallen deze achterstand weg te werken, maar zo'n aanval werd op 30 seconden van het einde afgeslagen doordat zijn tegenstrever een doorstuurbeweging op hem toepaste en Casper met -3 uitgeschakeld werd. Voor Thomas en Casper was het niet eenvoudig, maar het belangrijkste was wel dat ze ervaring konden opdoen. En het kampioenschap was er zeker de uitdaging voor.
Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

Links:
Gina-Lisa met goud