BELGISCH KAMPIOENSCHAP U18+ TE HERSTAL

ZATERDAG 4 NOVEMBER 2017

Tussen de Vlaamse kampioenschappen U18+ en deze van de Belgische was er gelukkig een ruimte van drie weken. Althans voor Eveline Jolie. Ze kende immers op de Vlaamse wedstrijden een schouderkwetsuur, die nadien behandeld werd. Met die morele onzekerheid trok ze naar Herstal, ook al omdat er goede Waalse tegenstreefsters op de wedstrijdlijst stonden. Maar ter plaatse had ze toch het moraal om naar een medaille te gaan en dat lukte voor het brons.

De vier Vlaamse en vier Waalse judoka’s uit de regionale kampioenschappen moesten nu uitmaken wie een podiumplaats kon bereiken. Eveline vertrok in haar categorie van -78 kg tegen de Waalse Deborah Masy uit JC Athois. Het zag er niet direct een probleem uit voor Eveline, ook al omdat haar tegenstreefster tegen een straf aanliep om niet aan te vallen. Iets voor half wedstrijd begonnen de kansen te keren. Eveline viel met een schouderworp (drop seoi nage) aan en voelde aan dat het op een counter ging uitdraaien. Ze probeerde hierbij nog een binnenwaartse beentechniek toe te passen, maar de kracht van de counter deed haar op een -3 achterstand belanden. De wedstrijd begon hierna terug in evenwicht te liggen maar net voor het einde was Eveline toe aan een opgave. Ze kwam immers in een houdgreep terecht en haar tegenstreefster wist de klem ude garami toe te passen, waardoor onze judoka daarna de zijweg van de herkansingen diende te volgen. Haar eerste tegenstreefster kwam uit Hermes en droeg Eva Lallemand als naam. Niet meteen een cadeau want het gevecht bleef zonder een score. Maar net voor de reguliere vier minuten er waren, kon Eveline een ipponzege achter haar naam zetten. Dat gebeurde door een houdgreep (sankaku-vorm) waarin haar tegenstreefster opgaf. De weg naar het brons lag nu open maar Eveline moest hiervoor voorbij Anais Castiaux (JC Marcel Clause) geraken. En het werd een dobber en een twijfel voor onze judoka toen ze tegen twee straffen aanliep uit een valse aanval en om onvoldoende aan te vallen. Gelukkig had ze nog haar supporters om haar uit die moeilijke periode te halen. Het begon te verbeteren en Eveline had iets op dit Belgisch kampioenschap om tot aan de vierde minuut te wachten. Met enkele seconden voor het einde kon ze +3 scoren door een achterwaartse opofferingsworp. De druk viel van iedereen en in de eerste plaats van haar af want de medaille kon ze nadien een streling geven. Hoewel de eerste streling wel voor haar vriend Thijs was. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

JOLIE Eveline

Johnny Martens trok een reeks foto's op het Belgisch kampioenschap te Herstal. Men kan ze bekijken als men HIEROP KLIKT

Hiernaast:
Eveline met haar worp
die brons opleverde

Hieronder links:
Eveline in opperste vreugde na haar overwinning

Hieronder rechts:
Eveline en de knuffel met Thijs

Foto's:
Johnny Martens