TORNOOI VAN DE MIDDENKUST TE BREDENE

ZONDAG 10 SEPTEMBER 2017

Net na de vakantieperiode organiseert Bredene ieder jaar haar tornooi van de Middenkust. Of een tornooi waarin de judoka's kunnen aanvoelen wat twee maanden rust met hun lichaam heeft gedaan. Arun Deleersnyder en Robin Roegiest stonden er op de mat en voelden aan dat de vakantie hen geen schade had toegebracht. Beiden wisten immers het podium te beklimmen voor een medaille.

Onze twee judoka's gingen er als U15 de mat op en de organisatoren hadden voor hun tornooi vier matten gelegd, daarvan werden er drie gebruikt voor de cadetten (U15). De trend van de terugval aan meisjes was er ook daar te zien. De lichtste gewichtsklassen voelden dit vooral aan, terwijl in -63 kg maar één meisje dit kon opvullen. Men bracht haar met de meisjes van -57 kg samen om te overleggen en daarvan waren er twee die ook in -63 kg wilden vechten. Onder hen bevond zich Arun. Onze judoka startte haar eerste wedstrijd in -57 kg, of de gewichtsklasse waarin zich vier meisjes (poule van 4) bevonden. De wedstrijd was net geen halve minuut rond of Arun maakte kennis met een binnenwaartse maai, die haar -3 kostte. Deze verrassing hield haar zowat een minuut vast om dan toe te slaan met een achterwaartse opofferingsworp van +10. De eerste zege was dus binnen. Hierna kreeg ze een tussendoortje in -63 kg, waar ze tegen een judoka stond die stevig in het gewicht zat en ook een sterkere armbeweging had. Het werd een wedstrijd die na 50 seconden afgelopen was. Arun moest vrij snel een beentechniek (ko soto gari) van -3 toestaan om dan verderop -10 te incasseren door een linkse beentechniek (o soto gari). Ze keerde terug in -57 kg en liet in de twee volgende wedstrijden geen enkel minpunt toe. De tweede tegenstreefster versloeg ze met een dijworp van +3, waarna ze vervolgde met een houdgreep van +10. Het derde gevecht verliep op de grond waar Arun een aanvalstechniek succesvol toepaste en zo haar tegenstreefster in een houdgreep kon omdraaien, wat haar +10 en het goud opleverde. Deze laatste wedstrijd was ook voorzien in -63 kg maar men calculeerde het meteen in het klassement. Alzo eindigde Arun op de tweede plaats.
Robin vocht in -42 kg en daarin waren ze met zeven judoka's. Hij startte tegen een judoka uit Olympia Brugge en dit gevecht leverde geen punten op in de reguliere tijd. Wel was er een straf gevallen voor zijn tegenstrever die teveel verdedigend werkte. De golden score ging daarop van start en na vijf seconden was het al gedaan toen Robin door een handtechniek van -3 geworpen werd. Hij mocht daarop verder doen in de herkansingen, maar daarin liep het een en ander mis, door een tijdopnemer die een foutieve invulling had gedaan. De eerste herkansing voor Robin bracht hem op een achterstand van twee keer -3 en die kwamen uit een schouderworp en een houdgreep. Robin kon nadien een tegenpunt van +3 scoren door een schouderworp en wat later ging zijn tegenstrever in de fout om niet aan te vallen. Onvoldoende dus voor Robin om zijn weg te kunnen vervolgen naar de derde plaats. Na verloop van tijd werd Robin met enige verbazing (terwijl Arun aan het vechten was) opnieuw opgeroepen om de wedstrijdmat op te gaan. Bleek dat de tijdopnemer een verkeerde naam had ingevuld en om dat recht te trekken moesten de herkansingen opnieuw gevochten worden. Nadeel hierbij was dat een judoka (die dacht niet meer in aanmerking te komen) al naar huis vertrokken was. Robin moest tegen deze judoka, maar doordat deze laatste niet kwam opdagen, kreeg Robin +10 uit forfait. Daardoor schoof hij door naar het gevecht voor de derde plaats. Robin liet deze wedstrijd maar 14 seconden duren om dan met een schouderworp van +10 toe te slaan en alzo brons op zijn palmares te plaatsen.
In Bredene viel er dus het een en ander te beleven, maar de medaillewinst liet uiteindelijk toch de "medaille-zon" over onze judoka's schijnen. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

DELEERSNYDER Arun

DELEERSNYDER Arun

ROEGIEST Robin

Hieronder onze medaillewinnaars. Arun kreeg uit handen van Jean-Marie De Decker haar gouden medaille, plus een bon van 15 euro.
Robin op het podium (volledig rechts) met de bronzen medaille. Voor hem was Jean-Marie De Decker net te laat. Aan beide judoka's onze gelukwensen.
(Foto's: Camiel Saelens)