TORNOOI te EERNEGEM

ZONDAG 22 APRIL 2018

In het Westvlaamse Eernegem konden onze judoka's vanaf U15 nog eens aan hun trekken komen. Veel opwarmen was er niet nodig want het zonnige weer zorgde in de sporthal dat men er lekker met blozende kaken rondliep. Onze groep bestond uit vijf deelnemers en ieder van hen kwam met iets naar huis. Vier met een medaille en de vijfde - en dat was niet zo leuk - met een flink verstuikte linkse grote teen. Wat hem waarschijnlijk een medaille gekost heeft.

DELEERSNYDER Arun
JOLIE Eveline
WULGAERT Casper

ROEGIEST Robin

Men opende traditioneel het tornooi met de U15-categorie. Thomas De Rubbel kwam er het eerst op de mat. Daarna gevolgd door Arun Deleersnyder en Casper Wulgaert. Thomas vocht in -50 kg en daarin waren ze met zeven. Zijn eerste gevecht verliep gelijkopgaand maar eens de wijzer in opmars was naar de tweede minuut zagen we onze judoka tegen de mat belanden door een handtechniek van -3. En het erge hieraan was dat hij meteen in een houdgreep van -3 vastliep. Deze nederlaag bracht hem daarop in de herkansingen waarin hij het moest opnemen tegen een judoka uit Merelbeke. Deze laatste overwon hij bijzonder snel met twee verschillende beentechnieken, die hem telkens +3 opbrachten. Waardoor hij in de eindfase voor de 3de plaats terechtkwam. Intussen had hij een kwetsuur aan zijn grote teen opgelopen. Het bleek een stevige verstuiking te zijn, die weliswaar werd ingetapet maar toch voor een vervelende hinder zorgde. Maar hij probeerde toch voor het brons te gaan. Evenwel liepen zijn aanvallen vast op twee tegenworpen, waarvoor hij telkens -3 moest toestaan. Deze tegenworpen kwamen nadat hij een schouderworp en een beentechniek was ingekomen. Kortom, geen prettige dag voor Thomas. Arun was intussen de mat opgekomen en zij vocht in -57 kg onder zes judoka's. Wij zagen een Arun bezig, die vrij zeker haar gevechten leverde. Meer nog, ze kon een tegenworp op haar dijworp neutraliseren toen ze even uit evenwicht werd gebracht. En dat deed ze met een draaiende reflex die op haar buik deed belanden. Kortom, ze had iets geleerd uit het voorgaande. Haar eerste kamp won ze met +3 door een dijworp en een gevolgde houdgreep van +3. De tweede tegenstreefster versloeg ze op de grond of het terrein dat haar ligt. Het werd +10 door een houdgreep. Na deze overwinning kwam ze in de finale te staan en terug was er een grondgevecht die ze met een houdgreep probeerde af te ronden. De wijzer van de klok stopte op 18 seconden, omdat haar tegenstreefster zich op dat ogenblik wist los te wrikken. Wel had Arun +3 kunnen boeken. Nu was het haar te doen om de volgende +3 op te zoeken en die vond ze vrij snel met een heupworp. Aldus Arun op haar best, die in Eernegem beloond werd met een gouden medaille. Casper had een ander verhaal rondom zich en dat had te maken met zijn gewichtsklasse. Waar hij op andere tornooien 7 tot 9 deelnemers in zijn gewichtsklasse vond, stond hij er in -34 kg nu moederziel alleen. De reis naar Eernegem kon dus enkel afgerond worden met een gouden medaille. Daarop werd gevraagd of hij eventueel in -38 kg wilde vechten, zodat hij nog wat voeling kreeg met de wedstrijdmat. Hij stemde ermee in, weliswaar zonder dat zijn prestaties in het eindklassement van -38 kg een rol speelden. Het werd een poule van vijf en naderhand bekeken werd het voor Casper een bijzonder zware opgave omdat hij als lichtgewicht nu judoka's moest trotseren die zes tot zeven kg zwaarder wogen. Het werd dan ook verlies over heel de lijn, maar toch droeg hij de moed om ieder gevecht aan te gaan. De eerste ronde eindigde op twee keer -3 door beentechnieken. Daarna verloor hij de tweede ronde met een beentechniek van -3 en een houdgreep van -3. Het derde gevecht liet twee keer -3 zien uit een beentechniek en een schouderworp. Uiteindelijk eindigde de laatste kamp op -10 door een beentechniek. Na onze drie judoka's was het de beurt aan Robin Roegiest, die als U18 van start ging. Zijn gewichtsklasse van -46 kg bevatte vier judoka's en zijn eerste tegenstrever was een Nederlander. Het werd een open gevecht waarin Robin meer liet zien dan we van hem gewend waren. Zowel rechtstaand als op de grond liet hij een sterk technisch parkoers zien. Hij bracht zich op voorsprong in zijn eerste gevecht door een houdgreep van +3, die hij net voor de eindseconden moest lossen. Daarna zocht en vond hij een opening om toe te slaan met een beentechniek van +3. De tweede ronde draaide al voorbij de helft toen hij in de val liep van een beentechniek. -10 was het verdict. En ook zijn derde tegenstrever bracht hem in moeilijkheden, nu door een armklem van -10. Robin kwam daarop in zijn laatste wedstrijd te zitten en die wilde hij bovenal winnen. Wat lukte met een houdgreep van +10. Het klassement werd opgemaakt en buiten het goud waren er drie judoka's die aanspraak konden maken op het zilver. Zij hadden elk twee overwinningen met een ipponscore behaald. En daarbij hadden ze alle drie van elkaar gewonnen. De laatste strohalm was dan dat men naar het gewicht keek en hier was Robin de tweede lichtste. Voor hem aldus geen zilver maar wel brons. Eveline Jolie was onze laatste judoka en zij vocht in U21+ of de leeftijdsklasse die het tornooi afsloot. Haar poule waarin ze vocht was een samengestelde poule van -70 en -78 kg. Een gevolg van de geringe opkomst, maar hoe dan ook kon ze vechten en dan nog wel drie keer (poule van 4). Ze kon haar eerste wedstrijd binnen de halve minuut afwerken met een verwurging (+10). Nog sneller was de tweede ronde afgelopen, want na 15 seconden stond er +10 op het bord en dit door een schouderworp. Daarna maakte ze er een volledig succesvolle dag van door in haar laatste kamp +10 te scoren met een houdgreep. En deze drie overwinningen deden haar naar de eerste plaats op het podium klimmen voor het goud. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

Boven, vlnr:
podium en medaille,