INTERPROVINCIAAL PLOEGENKAMPIOENSCHAP te ERQUELINNES

DINSDAG 1 MEI 2018

Het interprovinciaal ploegenkampioenschap voor U15 en U18, dat telkens op 1 mei wordt georganiseerd, vond dit jaar plaats in Erquelinnes. Een Henegouwse gemeente, dichtbij de Franse grens. Er namen negen Waalse en Vlaamse provincies deel, waaronder Oost-Vlaanderen. De ploegen bestonden uit jongens en meisjes, waarbij onze judoka's Arun Deleersnyder (U15) en Robin Roegiest (U18) de eer kregen om de kleuren van Oost-Vlaanderen te verdedigen.
West-Vlaanderen was de provincie bij uitstek want zij verwierven drie kampioenstitels met de meisjesploeg U15, de jongensploeg U18 en de meisjesploeg U18. Slechts één provincie hield hen van de vierde titel af, namelijk Limburg, die aangenaam verraste met een nieuwe generatie jongens van U15. Oost-Vlaanderen eindigde twee keer op zilver (U15 meisjes en U15 jongens) en één keer op brons (U18 meisjes).

ZILVER per ploeg:
DELEERSNYDER Arun

Acht provincies kregen het voor elkaar om een meisjesploeg in U15 op te stellen. Deze ploegen werden in twee verdeeld, hetzij in twee poules van vier, waaruit de eerste twee geklasseerden mochten doorgaan in lijn, richting finale. Arun bevond zich aldus in deze leeftijdscategorie en haar gewichtsklasse was -57 kg, waarin nog een meisje uit Wetteren (Nora) opgesteld stond. De coach had daardoor de ruimte om hen volgens zijn goeddunken op te stellen. Uiteindelijk nam de ploeg vijf keer de strijd op en daar behoorde Arun twee keer bij. De eerste ontmoeting voor Oost-Vlaanderen was tegen Waals-Brabant en Arun kon meteen aan de slag. Hoewel. Zij won haar gevecht zonder iets te doen. Waals-Brabant had immers niemand in -57 kg staan, waardoor Arun +10 verdiende en hierdoor Oost-Vlaanderen een overwinning mocht optekenen. Uiteindelijk werd Waals-Brabant met 4-3 (40-30) verslagen. De volgende twee wedstrijden waren niet voor Arun maar voor Nora. Oost-Vlaanderen verloor eerst met 3-6 (30-60) tegen West-Vlaanderen en won daarna met 6-2 (60-20) tegen Namen. Met dit resultaat eindigde Oost-Vlaanderen op de tweede plaats waardoor het verder kon gaan om dan vervolgens te beginnen in de halve finale tegen Antwerpen. Het werd een Oost-Vlaamse overwinning met 6-3 (60-30), waardoor de finale lonkte en Arun terug in -57 kg werd opgesteld. De West-Vlaamse ploeg bleek super gemotiveerd te zijn want zij haalde het met 7-2 (63-20). Arun liep op haar beurt tegen deze muur aan en verloor haar wedstrijd door een beentechniek van -10. Het zilver ging aldus naar Oost-Vlaanderen, waarvoor ze als ploeg een beker mocht ontvangen terwijl alle judoka's een zilveren medaille overhandigd kregen.
De U15 hadden hun start en verloop van de wedstrijden in de voormiddag. De U18 waren daarna aan de beurt en nu zagen we Robin Roegiest verschijnen. Hij vocht er in -46 kg en hij was alleen op die plaats. De jongens U18 kenden negen provinciale ploegen, dus een verdeling van 5 en 4 in twee poules. Oost-Vlaanderen bevond zich in de poule van vijf en Robin kreeg daardoor vier wedstrijden onder de voeten geschoven. De eerste tegenstrever van Oost-Vlaanderen was Antwerpen en deze ploeg werd ingepakt met 7-3 (70-30). Net als Arun in de voormiddag, won ook Robin zijn gevecht zonder een hand uit te steken. Antwerpen had immers niemand in -46 kg staan, waardoor Robin via forfait aan +10 geraakte. Oost-Vlaanderen-Luik was de volgende uitdaging, die op 5-5 eindigde (50-50). Robin verloor deze kamp door een opofferingsworp van -10. Limburg werd daarna met 9-1 (90-10) door Oost-Vlaanderen verpletterd. Het verliespunt bevond zich bij Robin, die tijdens het gevecht in een houdgreep van -10 was terechtgekomen. Het vierde en laatste gevecht in de poule was tegen Waals-Brabant. Deze ploeg deed Oost-Vlaanderen blozen met 7-3 (63-30). Eén van de drie overwinningen voor Oost-Vlaanderen kwam op rekening van Robin te staan. Hij had zich in dit gevecht op voorsprong gebracht door een grote binnenwaartse beentechniek van +3. Door een scheur (nagel van zijn tegenstrever) in zijn ooglid was hij toe aan een verzorging. Om het oog beter te beschermen had men een halve tulpband rond zijn hoofd gedraaid en hem daarna uitdrukkelijk de vraag gesteld of hij nog verder ging vechten. Maar het antwoord van Robin was dat hij zijn voorsprong niet verloren wilde laten gaan en als een halve mummie zijn wedstrijd verder ging zetten. En dat eindigde met succes want Robin boekte nog eens +3 door een kleine binnenwaartse maaitechniek. Voor de ploeg was er de nederlaag van 7-3 teveel aan. Oost-Vlaanderen eindigde op de derde plaats en kreeg daardoor geen kans om in lijn verder te gaan. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

FOTO

De Oost-Vlaamse U15-ploeg die zilver behaalde.
Bovenaan rechts bevindt zich Arun Deleersnyder (naast Eveline Jolie)