VLAAMS SCHOLENKAMPIOENSCHAP te HASSELT

WOENSDAG 17 JANUARI 2018

Het scholenkampioenschap is voor velen de overstap naar een nieuwe leeftijdsklasse. Vooral de overstap van miniemen (U13) naar cadetten (U15) is voelbaar anders. De tijd wordt immers met een minuut verlengd naar 3 minuten, terwijl een gelijke stand hen naar de golden score duwt. Dus langer vechten. Maar het behalen van een podiumplaats is anders. Hier dient men bij de eerste drie te eindigen, zo niet gaat men zonder medaille naar huis. Drie jongens en twee meisjes uit onze club maakten hun keuze en konden door de medewerking van hun school naar Hasselt afreizen. En het resultaat was meer dan knap, want onze judoka's kwamen met twee gouden en drie zilveren medailles naar huis.

DHONDT Robbe
HUMBLE Keano

DELEERSNYDER Arun
DE RUBBEL Thomas
MARLE Lotte

Onder onze groep van vijf bevonden zich drie judoka's die onder de miniemen vochten. Twee van hen waren daarin nieuw omdat ze op 1 januari 2018 de pupillenleeftijd hadden verlaten. Robbe Dhondt en Lotte Marlé hadden die stap gezet. Robbe had daar niet meteen last van want hij speelde het klaar om goud te behalen. Hij vocht in een poule van vier en zijn eerste wedstrijd wist hij te klaren met een heupworp van +3 om daarna opnieuw toe te slaan met een heupworp maar nu voor +10. In zijn tweede gevecht beëindigde hij zijn aanvallen en scoorde hij met een beentechniek van +3 om die dan te koppelen aan een houdgreep van +10. Zijn derde tegenstrever lokte hij tenslotte in een heupworp van +10. En deze drie overwinningen leverde hem het goud op. Lotte vocht eveneens in een poule van vier en moest het in haar eerste gevecht opnemen tegen een grotere en zwaardere judoka. Dat bracht haar in het eerste gedeelte van haar wedstrijd in een verdedigingspositie. Daarna kreeg ze wat meer ruimte maar ook haar aanvallen drongen niet door naar een score. Het gevecht eindigde zonder punten waarna de scheidsrechter de beslissing nam om haar tegenstreefster als overwinnaar aan te duiden. In de tweede ronde kon Lotte volledig zichzelf zijn en wist deze kamp te winnen door een heupworp van +3 en een houdgreep van +10. De derde tegenstreefster stond amper op de mat of Lotte wist haar in de lucht te drijven door een schouderworp van +10. Zilver was zondermeer een verdiend resultaat. Onze derde miniem Keano Humblé of een tweedejaars judoka, die we nu een "oude rat" kunnen noemen. Hij won zijn eerste wedstrijd door een handtechniek van +10. De volgende ronde eindigde op een 0-0 stand waardoor de scheidsrechter aan bod was om een winnaar aan te duiden. En zijn arm ging richting Keano. Het laatste gevecht liet hij eindigen op een +3 stand, die hij wist te behalen door een heupworp. Met deze drie overwinningen kreeg hij dan ook goud. Thomas De Rubbel had de miniemen achter zich gelaten en stond er in Hasselt voor het eerst als cadet. Hij leverde zijn gevechten in lijn en vertrok in de kwartfinale met een overwinning van twee keer drie punten (ippon) uit opofferingsworpen. In de halve finale maakte hij het af met een score van +10 door een beentechniek. Hierdoor stond hij in finale en ging het nu om goud of zilver. De reguliere tijd van drie minuten leverde geen punten op, waardoor hij de golden score voor zijn voeten geworpen kreeg. En die golden score bleef duren en steeds maar duren totdat hij zijn laatste druppel zweet zag verdwijnen toen hij in een heupworp van -3 gelokt werd. Voor het eerst als splinternieuwe cadet zilver behalen, was gewoon knap. Arun Deleersnyder, die nu tweedejaars cadet geworden is, werd uitgeloot in haar gewichtsklasse en vertrok daardoor in de halve finale, die ze naar haar toe kon trekken door een ipponscore uit een beentechniek. In de finale viel ze regelmatig aan, maar dat had ook het nadeel dat haar tegenstreefster op het counteren mikte. Zo werd Arun daar twee keer het slachtoffer van toen ze een dijworp inkwam. Met als resultaat twee keer -3 (ippon) en het podium beklimmen voor het zilver. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

Via Johnny Martens konden we de foto's van Peter Marlé aan dit verslag linken. Waarvoor onze dank aan Johnny en Peter. De foto's kan men bekijken als men HIEROP KLIKT