FLANDERS JUDO CUP TE LOMMEL

ZATERDAG 28 OKTOBER 2017

Rubén Martens grijpt nipt naast de bronzen medaille

Tijdens het weekend van 28 en 29 oktober had de 12de editie plaats van de Flanders Judo Cup. Twee leden van onze club waren geselecteerd om deel te nemen aan dit tornooi, namelijk Eveline Jolie en Rubén Martens. Met het oog op het Belgisch kampioenschap van 4 november had Eveline besloten om niet deel te nemen aan dit tornooi wegens een lichte kwetsuur aan de schouder.
Er werd gewerkt volgens het Braziliaans systeem. Eerst wordt er een poule-systeem afgewerkt, daarna een eliminatietabel met enkele herkansing. Golden score is van toepassing. Bij minder dan 40 deelnemers gaan de 1ste en 2de van elke poule door naar de hoofdtabel, bij meer dan 40 deelnemers gaat enkel de eerste van iedere poule door.

Rubén vocht er in de categorie tot 60 kg. Zij waren met 45 deelnemers en werden onderverdeeld in 15 poules van 3. Rubén diende dus als eerste uit zijn poule te geraken om door te stoten naar de hoofdtabel.
In zijn eerste kamp had hij meteen een zware klant aan de Nederlander Milton. Nadat beiden een straf hadden opgelopen diende er verder gevochten te worden in de golden score daar er niemand hadden kunnen scoren tijdens de reguliere wedstrijdtijd. Na 4’ werd zijn tegenstrever bestraft voor passief vechten en was de eerste opdracht gelukt. Hierna komt hij in zijn tweede wedstrijd uit tegen een Israëliër. Blijkbaar is Rubén nu goed opgewarmd na zijn vorige match, want hier kan hij de kamp voortijdig beëindigen en dit door +3 te scoren met een handtechniek en een verwurging van +10. Hij verzekert zich aldus van een plaats in de hoofdtabel. Daarin start hij tegen een Brit. Nadat zijn opponent een straf had opgelopen voor passief vechten komt er verder geen score op het scorebord. Beide judoka’s zijn aan mekaar gewaagd. In de golden score trekt Rubén aan het langste eind, want zijn tegenstrever wordt opnieuw bestraft voor een valse aanval en onze judoka schuift door naar de kwartfinale. Hierin ontmoet hij de sterke Nederlander Jaring. Rubén krijgt geen vat op deze wedstrijd en werd driemaal bestraft, waardoor de kamp voortijdig zijn einde kende. Gelukkig voor Rubén schuift deze tegenstrever door naar de finale en wint daarna nog het tornooi, waardoor Rubén mag herkansen en zit er misschien nog een medaille in. Zijn eerste herkansingswedstrijd wint onze man vrij vlot met een houdgreep en hij mag nu aantreden voor de match voor de bronzen plak. Rubén werd hier eerst bestraft voor een valse aanval maar verder wordt er niet gescoord. Langs beide kanten wordt er aangevallen maar er komt geen positieve score op het bord. De beslissing zal dus vallen in de golden score. Na drie minuten vechten wordt Rubén verrassend bestraft voor passief vechten nadat hij toch naar onze mening de bovenhand had en meer had aangevallen, maar blijkbaar niet volgens de scheidsrechter. Rubén ziet hier de bronzen medaille aan zijn neus voorbijgaan, nadat hij een schitterend tornooi had gevochten. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.