OOST-VLAAMS KAMPIOENSCHAP U18+ TE KRUISHOUTEM

ZATERDAG 7 OKTOBER 2017

Op zaterdag 8 oktober hadden te Kruishoutem de provinciale kampioenschappen plaats voor senioren waar de beloften en junioren ook aan mochten deelnemen. Hiervoor hadden zich een 129-tal judoka’s ingeschreven. Eveline Jolie, die uitkwam in de categorie -78 kg en Rubén Martens, die in de klasse tot 60 kg vocht, trachtten een ticket te bemachtigen om de week nadien deel te nemen aan de Vlaamse kampioenschappen te Tielt. Hiervoor dienden ze bij de eerste drie te eindigen.

Eveline was na het bekendmaken van de loting al zeker van een plaats op de Vlaamse kampioenschappen, want in haar reeks waren ze maar met 4 deelneemsters. De vraag was nu met welk eremetaal ze huiswaarts zou keren. Het werd uiteindelijk goud, maar dit verliep niet zomaar van een leien dakje want in haar eerste twee wedstrijden werd de uitslag pas in de golden score bepaald. In haar eerste kamp werd Eveline rond de minuut bestraft om buiten het wedstrijdoppervlak te stappen. Aangezien beide kampsters niet konden scoren in de reguliere wedstrijdtijd, werd er verder gevochten in de golden score. Na een dikke drie minuten gevochten te hebben, kon Eveline uiteindelijk haar tegenstreefster in een houdgreep nemen en zo de eerste overwinning boeken. Haar tweede kamp verloopt bijna identiek als de eerste, maar hier wordt eerst haar opponent bestraft voor passief vechten. In de golden score maakt Eveline zich nu schuldig aan een straf om buiten te stappen. Na driekwart minuut kan ze echter haar tegenstreefster tot opgave dwingen door een klem en is de tweede overwinning binnen. De derde kamp gaat nu vlotter want hier kan ze tweemaal +3 scoren door een opofferingsworp. Er komt ook nog +10 achter haar naam te staan doordat ze haar tegenstandster in een houdgreep kan houden. Goud dus voor Eveline. Hopelijk kan ze volgende week een ticket bemachtigen voor het Belgisch kampioenschap te Herstal. Het kampioenschap in Kruishoutem bracht haar nog een extraatje op. Ze kon immers een half puntje verzamelen voor haar shiaikaart, waardoor ze nu op 4,5 staat. Aldus net voor halfweg.
Bij Rubén waren ze met 9 deelnemers. Hij was in de eerste ronde vrijgeloot en startte aldus in de kwartfinale. Zijn eerste kamp kan hij vrij snel al winnend afsluitend want na driekwart minuut wist hij zijn tegenstander in een houdgreep te nemen. Rubén schuift zo door naar de halve finale waar Gauthier Blommaert hem opwacht. Deze judoka is een bedreven grondvechter, die ook nog het Braziliaans jujitsi beoefent. Rubén is een goede rechtstaande vechter en zijn tegenstrever trachtte zo snel mogelijk het grondgevecht op te zoeken. Dit lukte hem ook want na bijna 40” diende Rubén op te geven door een verwurging. Rubén werd alzo doorverwezen naar de match voor de derde plaats. In deze wedstrijd waren beide kampers aan mekaar gewaagd. Zijn tegenstrever werd eerst bestraft voor het vechten met gestrekte armen. Evenwel werd er niet gescoord in deze kamp en diende er verder gevochten te worden in de golden score. Hier liep Rubén eerst een bestraffing op voor een eenzijdige kumikata. Nadien werd zijn tegenstander ook bestraft om passief te vechten en kwam Rubén alzo als winnaar uit de bus omdat zijn opponent twee straffen achter zijn naam had staan en hijzelf maar één. Brons voor onze judoka en een ticket op zak voor deelname aan de Vlaamse kampioenschappen. Hopelijk kan hij daar ook een podiumplaats behalen om door te stoten naar het Belgisch kampioenschap. Naast dit mooi vooruitzicht wist hij ook nog eens een puntje te verzamelen in zijn stand voor de volgende dangraad. En deze stand staat momenteel nu op 9 punten. Nog eentje en hij kan beginnen denken aan zijn voorbereiding voor de 2de dangraad. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

JOLIE Eveline

MARTENS Rubén

Uit de reeks getrokken foto's van Johnny haalden we deze drie foto's. Men kan ze uitgebreid bekijken als men HIEROP KLIKT

Foto links:
Eveline op het podium voor het goud

Foto midden:
Rubén op plaats 3 voor het brons