OPEN VAN BRABANT TE TERVUREN

ZATERDAG 23 SEPTEMBER 2017

Op zaterdag 23 september had te Tervuren het Open van Brabant plaats. Onder de heren U18 hadden we Rubén Martens als deelnemer en onder de dames bevonden zich Arun Deleersnyder bij de U15 en Eveline Jolie bij de U21+.

Bij Rubén werd er gevochten volgens het Braziliaans systeem, d.w.z. dat er eerst in poule werd gestreden waarbij de eerste twee doorgingen naar de boomstructuur met enkele herkansing. Rubén vocht er in de klasse tot 66 kg. Zij waren met 29 deelnemers en werden onderverdeeld in 5 poules van 4 en 3 poules van 3. Rubén zat in een poule van drie. In deze poule kon hij één wedstrijd winnen en eindigde alzo tweede, waardoor hij in lijn mocht doorgaan.
In zijn eerste kamp kan hij tweemaal +3 scoren door een overname op een handworp en zelf een handtechniek toe te passen. Vooraf wordt hij bestraft om naar een been te grijpen. De volgende kamp is tegen Aloïs Ingelbert uit Ingelmunster. Hier moet hij -3 en -10 toestaan door een schouderworp en een klem. Alvorens het zover was, werd hij vooraf bestraft voor passief vechten. In lijn vertrekt hij dan in de 1/8 finale. Hier staat Naert uit Ingelmunster voor hem. Rubén kan hier een mooie binnenwaartse dijworp uitvoeren wat hem +3 oplevert. Rubén wordt dan nog eens bestraft om te vechten met gestrekte armen. In de kwartfinale komt hij uit tegen Adashev, een sterke judoka uit Hamme. Beide judoka’s zijn hier aan mekaar gewaagd. Zijn tegenstrever deelt Rubén een stamp op de voet uit, met een straf tot gevolg. Onze judoka wordt op zijn beurt bestraft voor afduwen. Zijn tegenstrever verbreekt nog eens tweemaal de kumikata op een niet toegelaten manier maar wordt hiervoor niet bestraft. Indien ze het reglement correct hadden toegepast, had zijn opponent drie straffen achter zijn naam staan, en zou hij uitgesloten worden. Een minuut voor het eindsignaal krijgt Rubén dan nog ongelukkig -3 tegen door een overname en ziet hij zijn halve finaleplaats aan zijn neus voorbijgaan. Zijn tegenstrever geraakt niet in de finale waardoor Rubén geen herkansing krijgt om te vechten voor het brons.
Bij Arun waren ze met acht judoka’s en werd er gevochten in lijn. Zij kwam uit in de klasse tot 57 kg. Haar eerste kamp weet ze vlot te winnen door eerst +3 te scoren met een heupworp om het nadien op de grond verder af te maken met een houdgreep van +10. De volgende wedstrijd verloopt moeizamer want hier moet ze tweemaal -3 toestaan door een heupworp. Ongeveer halfweg krijgt ze dan ook nog eens -10 tegen door een beentechniek waardoor ze doorverwezen wordt naar de kamp voor de bronzen medaille. In haar derde kamp laat ze er geen gras over groeien want al binnen de minuut kan ze +10 scoren door een opofferingsworp waardoor ze met brons om de hals naar Zelzate mag terugkeren.
Als laatste deelnemer hadden we Eveline Jolie, die uitkwam bij de U21+ in de klasse tot 78 kg. Daarin waren ze slechts met drie deelneemsters waardoor ze in poule diende te vechten. In haar eerste wedstrijd komt ze uit tegen de Waalse Anaïs Castiaux. Deze kamp verliest ze met -10 door een houdgreep waaruit ze niet kan ontsnappen. In de volgende kamp, tegen Hendrickx Doreen uit Neerpelt, gaat het een stuk vlotter want deze kan ze met +10 overwinnen door een houdgreep. Voorheen had ze ook nog +3 kunnen scoren met een handtechniek. Eveline behaalt alzo zilver. Voor de prestaties in detail: KLIK HIER.

JOLIE Eveline

DELEERSNYDER Arun

Hieronder links Ruben in actie (foto Johnny Martens). Foto midden: Arun rechts op het podium. Foto rechts: Eveline links op het podium.