INTERNATIONAAL TORNOOI TE WARSCHAU (Polen)

ZATERDAG 30 SEPTEMBER 2017

In Warschau vond een uitstekend georganiseerd internationaal tornooi plaats waaraan Rubén Martens meedeed. Hij was samen meegereisd met judoka's uit Herzele en in de arena van Warschau stond hij opgesteld in de categorie U20 onder de judoka's van -60 kg, waarin ze met 36 deelnemers waren. Hij vocht er een goed tornooi en eindigde op de negende plaats.

Zijn eerste wedstrijd was al na 15 seconden afgelopen doordat hij zijn tegenstrever met een klem (juji gatame) versloeg (+10). Het volgend gevecht was tegen een judoka uit Leipzig en deze wedstrijd eindigde in zijn nadeel. In de reguliere vier minuten liep Rubén na 1'38" een straf op om niet aan te vallen. Punten werden er niet gescoord, dus werd er verder gevochten in de golden score. Daarin was de kamp nog maar 18 seconden bezig of Rubén werd door een opofferingsworp van -3 verrast. Door dit verlies zat zijn tornooi er evenwel nog niet op, want hij kon terugkeren in de herkansingen. Aldus een derde wedstrijd waarin er tijdens de vier minuten geen punten werden gescoord maar waar we wel konden noteren dat zijn tegenstrever uit Rusland een straf had opgelopen. Opnieuw moest Rubén de golden score in, die amper 9 seconden ver was toen de enigszins agressieve tegenstrever onze judoka een schop gaf en dat werd meteen bestraft, waardoor Rubén verder kon in de herkansingen. Het werd vlug duidelijk dat zijn volgende tegenstrever goed met schouderworpen kon omspringen. Rubén maakte al na 8 seconden daarmee kennis, wat hem op een achterstand van -3 bracht. De volgende schouderworp werd vrij laag (drop seoi nage) rond de 48ste seconde afgevuurd en opnieuw moest Rubén -3 toestaan. Wat later liepen beide judoka's een straf op om niet aan te vallen. Aan 2'14" zocht Rubén de aanval op met een binnenwaartse dijworp (uchi mata) die door zijn tegenstrever prompt werd overgenomen met een tegenworp van -3. Ondanks verschillende pogingen kon Rubén deze achterstand niet ombuigen. Hij eindigde daardoor op de negende plaats, wat hoe dan ook een mooi resultaat kan genoemd worden.

Zijn wedstrijden in detail: 1) +10 na 15" door juji gatame (klem); 2) Straf voor Rubén na 1'38" (niet aanvallen). Golden score: -3 na 4'18" door tomoe nage (opofferingsworp); 3) Herkansingen: tegenstrever wordt bestraft. Golden score: tegenstrever krijgt een tweede straf door In plaats van een veeg een schop te geven. Rubén wint daardoor op beslissing; 4) -3 na 8" door seoi nage (schouderworp), -3 na 48" door seoi nage, straf voor beide judoka's na 1'24" (niet aanvallen), -3 na 2'14" door overname op uchi mata. Rubén uitgeschakeld, met de 9de plaats als eindpunt.

Hiernaast:
Tegen deze Duitse judoka uit Leipzig wist Rubén zich tot in de golden score te handhaven

Hieronder:
Zijn Russische tegenstrever liep twee straffen op (de laatste in de golden score) waardoor Rubén in de herkansingen zijn weg kon verder zetten

Foto's:
Johnny Martens