Wat is judo?

Judo is een Japanse zelfverdedigingssport die uit de Jiu-Jitsu is ontstaan. De sport werd rond 1882 ontwikkeld door Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg (manier)’.

Het doel van judo is om maximaal gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander. Dus het uit balans brengen van je partner en daarbij je eigen balans behouden.

Het is een contactsport waarbij de judoka de benodigde kracht, techniek en uithoudingsvermogen in huis moet hebben.  Judo zorgt dus voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.

De sport ziet er spectaculair uit door de worpen, houdgrepen, verwurgingen en armklemtechnieken.

Judo is echter meer dan alleen een fysieke sport. Zoals vaak binnen Oosterse krijgskunsten wordt er veel belang gehecht aan de opvoedkundige elementen zoals respect, discipline, correctheid, doorzetting, openheid van geest. Zo leer je bijvoorbeeld positief omgaan met agressie. Zelfbeheersing staat bij judo centraal. Je overmeestert je tegenstander namelijk zonder deze te blesseren. Je leert omgaan met verlies en winst, daarbij heb je altijd respect voor je tegenstander. Iemand die weinig zelfvertrouwen heeft, kan door de sport meer vertrouwen in zichzelf krijgen.
De motorische, lichamelijke en ook geestelijke ontwikkeling staan voorop.

In België en meer specifiek in Vlaanderen is judo een kleinere sport, maar op wereldvlak zijn er vele miljoenen beoefenaars.

logo judo wereld, logo judo belgië en logo judo vlaanderen +linken

 

Wil je graag meer informatie over Koninklijke Judoclub Zelzate? Contacteer ons of schrijf je in voor meer inlichtingen.
Grijp je telefoon bij de hand, vul onderstaand formulier in of stuur ons een e-mail.

Blijf op de hoogte!

Ontvang de laatste nieuwtjes automatisch in je mail.